Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία

Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία
Δασκάλα ΣΤ2 : Τελάκη Σοφία

Κυκλοφοριακή Αγωγή - Γ΄ Τάξη

 Οι διαστάσεις που προσεγγίσαμε μέσα από το παραπάνω πρόγραμμα, στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ τάξης, ήταν η οδική συμπεριφορά πεζών και οδηγών, η διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης από τους μαθητές και η οδική ασφάλεια.
    Η μεθοδολογία υλοποίησης ήταν η ομαδοσυνεργατική μέθοδος με το ρόλο του  δασκάλου να είναι καθοδηγητικός, συνεργατικός.
   Οι συνεργασίες προσέγγισης του θέματος από διδακτικής άποψης ήταν οι εξής:
 1. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 2. Τροχαία Ηρακλείου




Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνδέεται με το μάθημα της Γλώσσας και συγκεκριμένα με την ενότητα : Άνθρωποι και μηχανές. Επίσης συνδέεται με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με την ενότητα 3: Μέσα μαζικής συγκοινωνίας και μεταφοράς.  

Ενδεικτικές δράσεις: Γενική ενημέρωση, συζήτηση για θέματα οδικής συμπεριφοράς. Εμπειρίες μαθητών. Παρακολούθηση βίντεο σχετικό  με το θέμα.
Εκμάθηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Δημιουργία σημάτων. Προβληματισμός για θέματα προτεραιότητας και οδικής ασφάλειας.
Παιχνίδια αναπαραστάσεων στην πράξη. Ψηφιακά παιχνίδια κυκλοφοριακής αγωγής. Ζωγραφική και τραγούδια που αφορούν την κυκλοφορία οχημάτων. Διάκριση οχημάτων και μέσων συγκοινωνίας και μεταφοράς.
 Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Κρουσώνα. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Οδήγηση  ειδικών οχημάτων και μηχανών από τους μικρούς μαθητές.
 Ενημέρωση από στέλεχος της  Τροχαίας Ηρακλείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://g3-47dimsch-sofia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html
  Έρευνα στο χώρο του σχολείου για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας από τους μαθητές του σχολείου και για τη γενικότερη συμπεριφορά τους μέσα στο αυτοκίνητο.

  Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία και πρόσφερε αρκετές γνώσεις και εμπειρίες στους μαθητές, που  ελπίζουμε ότι θα τους βοηθήσουν  να αποκτήσουν  κυκλοφοριακή συνείδηση και να γίνουν ευσυνείδητοι οδηγοί.



Οι  δασκάλες της  Γ  
τάξης: 
Αγγουριδάκη Μαρία- Τελάκη Σοφία- Χονδροζουμάκη Μαρία

                                                            Σχολικό έτος: 2015-2016