Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία

Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία
Δασκάλα ΣΤ2 : Τελάκη Σοφία

Το φαράγγι του Βίκου

                                                Το φαράγγι του Βίκου
  Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.
    Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί του Βίκου που σχηματίστηκαν πριν από 37 με 150 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού που βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1777 μέτρων.
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα  Ν.Δ  της  Γκαμήλας. Έχει μήκος 24χλμ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης.
Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από Ν.Α. προς Β.Δ. Στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι τον Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο. Μέσα στη χαράδρα υπάρχει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του. Γύρω από το φαράγγι του Βίκου υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου. Η Βίτσα, το Τσεπέλοβο, το Καπέσοβο, το Βραδέτο, το Μονοδένδρι, ο Ελαφότοπος, το Βιτσικό, η Αρίστη, το Πάπιγκο. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός το έτος 1973.
    Το φαράγγι έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του ΑώουΒοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό μόνο εποχικά. Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ.. Από πουλιά υπάρχουν ο βασιλαετός ,ο χρυσαετός ,ο Προπάρης , ο Φιδαετός, ο Δρυοκολάπτης, ο Μαυροπελαργός, η Πετροπέρδικα, η Φάσα, ο Γκιώνη, η Βουνοσταχτάρα, ο Μελισσοφάγος, η Χιονάδα, το Πετροχελίδονο, ο Μαυρολαίμη, ο Κότσυφα κ.λ.π. Πολλά είδη πουλιών είναι σπάνια και προστατεύονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζουν και τα θηλαστικά. Ορισμένα είδη είναι: ο σκαντζόχοιρος, ο λαγός, ο σκίουρος,  η νυφίτσα, το κουνάβι, ο ασβός, ο λύκος, η αλεπού, η αρκούδα, ο αγριόγατος, το ζαρκάδι και ίσως και ο ρήσος ή λύνξ  κ.λ.π. .Πρέπει να τονίσουμε, ότι η πανίδα του Βίκου συνεχώς ελαττώνεται. Αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στην ασύδοτη λαθροθηρία που κυριολεκτικά οργιάζει στο δρυμό. Έκπληξη προξενεί, το ότι στη χαράδρα που είναι ο πυρήνας του εθνικού δρυμού , δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας. Η χλωρίδα ωστόσο,  που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.
  Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 ώρες μέχρι 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική. Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σχέση με κτηνοτροφία και  η υλοτομία.
Για να διασχίσουμε το φαράγγι του Βίκου θα ξεκινήσουμε από το χωριό Μονοδένδρι με προορισμό το χωριό Βίκος. Θα χρειαστούμε περίπου 45΄ για να κατέβουμε από το μονοπάτι μέχρι την κοίτη του ποταμού, που τις περισσότερες φορές είναι ξερή. Η περιοχή διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο. Κατάφυτες πυκνές εκτάσεις διαδέχονται το γκρίζο των απότομων γκρεμών. Η περιοχή φιλοξενεί σπάνια λουλούδια και βότανα. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100μ. στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900μ. Με μήκος 12χλμ και μέγιστο ύψος 1.200μ. είναι  ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Μετά από τέσσερις ώρες περίπου πεζοπορίας στο εσωτερικό του φαραγγιού αρχίζουμε να ανηφορίζουμε για το χωριό Βίκος. Θα χρειαστούμε περίπου 1ώρα ακόμη, για να ανέβουμε ως το χωριό. Από το σημείο που αρχίζει να ανηφορίζει το μονοπάτι και δεξιά μας μπορούμε να διακρίνουμε τις πηγές του καθαρότερου ποταμού της Ελλάδος και ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, του Βοϊδομάτη.
Όλη η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών 'Νatura 2000'.

Σταματάκη Μόντυ- Σωμαράκη Μαριλού- Φραγκάκη Μαριάννα