Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία

Δασκάλα ΣΤ2 (47ο Δημ.Σχ. Ηρακλ) : Τελάκη Σοφία
Δασκάλα ΣΤ2 : Τελάκη Σοφία

E3:«Το παιχνίδι άλλοτε και… τώρα- Aπό το Ζατρίκιον… στο ψηφιακό παιχνίδι!».


     «Το παιχνίδι δημιουργεί μια ζώνη επικείμενης ανάπτυξης του παιδιού. Στο παιχνίδι το παιδί πάντα ξεπερνάει το μέσο όρο της ηλικίας του και πηγαίνει πέρα από την καθημερινή του συμπεριφορά· στο παιχνίδι θαρρείς και γίνεται ένα κεφάλι ψηλότερο απ’ ότι είναι.»   (Vygotsky). 

  
     Η κοινωνία μας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια μέσα από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μικρότερη ηλικία και ο χρόνος  τους είναι τόσο ασφυκτικά προγραμματισμένος με δομημένες δραστηριότητες, ώστε συχνά δεν τους μένει πολύς χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι.
    Κι όμως, το  παιχνίδι είναι ο φακός μέσα από τον οποίο τα παιδιά βιώνουν τον κόσμο τους και τον κόσμο των άλλων.  Μέσω του παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει να συνεννοείται με άλλα παιδιά και να επιλύει τις διαφορές που προκύπτουν, αναπτύσσονται οι γλωσσικές και κινητικές δεξιότητές του, η αυτοεκτίμηση και η δημιουργικότητα του, εξελίσσεται ψυχοσωματικά ενώ παράλληλα απελευθερώνει την ενέργειά του. 

 Με βάση όλα τα παραπάνω  αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα:
 «Το παιχνίδι άλλοτε και… τώρα- Aπό το Ζατρίκιον… στο ψηφιακό παιχνίδι!».


   Αυτό είναι το θέμα του βίντεο που αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών του Ε3 τμήματος του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του τμήματος κυρία Τελάκη Σοφία και τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κύριο Χουρδάκη Νίκο.
   Η  παρουσίαση της δημιουργίας των παιδιών θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια  του  8ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.
   Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να δείξουμε τις διαφορετικές μορφές του παιχνιδιού σε κάθε εποχή, αλλά παράλληλα τη διαχρονικότητά  και την αξία του στην ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών.
   Έναυσμα για την ενασχόλησή των παιδιών  με το παιχνίδι στη διάρκεια του χρόνου, αποτέλεσε η αγάπη τους γι’ αυτό, αλλά και η ενότητα της Γλώσσας με το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, αποτελεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενασχόλησης του τμήματος για το σχολικό έτος 2017-2018.
   Τα παιχνίδια με τα οποία ασχολήθηκαν τα παιδιά ήταν το ζατρίκιον (Μινωικά χρόνια), οι αστράγαλοι ή κότσια (Αρχαία χρόνια), η χάλκη μυία (Βυζαντινά χρόνια), τα πεντόβολα (πριν από μερικές δεκαετίες), το ψηφιακό παιχνίδι και η ασφάλεια στο διαδίκτυο(σήμερα).  
    Τα παιδιά έπαιξαν σκάκι και μέσα από αυτό έγινε αναφορά στις ρίζες του  στα Μινωικά χρόνια, καθώς και για το πέρασμά του και σε άλλες εποχές. Εντυπωσιάστηκαν με τα κότσια και γνώρισαν την ιδιαίτερη ορολογία του παιχνιδιού, καθώς και το ταξίδι τους στο χρόνο (αργότερα ονομάστηκε βεζύρης). Γνώρισαν τη χάλκη μυία των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων και το πέρασμά της στην πιο γνωστή σήμερα, τυφλόμυγα. Εξασκήθηκαν στα πεντόβολα, ένα πολύ ωραίο  παιχνίδι, που δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα στην παρέα και ασκεί τον οπτικοκινητικό συντονισμό στα παιδιά. Και τέλος, ασχολήθηκαν με το ψηφιακό παιχνίδι, μέσα από το οποίο μπορούμε να οργανώσουμε και να  βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης μας, καθώς και να αναπτύξουμε πολλές δεξιότητες. Παράλληλα, έγινε αναφορά σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. 
   Αρχικά  τα παιδιά χωρίστηκαν  σε ομάδες και ξεκίνησαν   έρευνα αναζήτησης πληροφοριών και εικόνων στο διαδίκτυο. Επέλεξαν εποχή και αντιπροσωπευτικό παιχνίδι που τους εντυπωσίαζε, ετοίμασαν τις οδηγίες για τα παιχνίδια τους και τα παρουσίασαν στην τάξη ενημερώνοντας τους συμμαθητές τους. Έγινε  βιντεοσκόπηση  των παιδιών  καθώς έπαιζαν και γνώριζαν τα παιχνίδια  στο σχολείο, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν ηχογραφήσεις με το τεχνολογικό εργαλείο Audacity, με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Στο εργαστήρι Πληροφορικής « μαγειρέψανε» τα δεδομένα  τους, μέσα σ’ ένα άλλο τεχνολογικό εργαλείο που λέγεται Movie Maker.
   Τα παιδιά μέσα απ’ αυτήν την προσπάθεια, συνεργάστηκαν, έπαιξαν, διασκέδασαν, απόκτησαν νέες γνώσεις, δημιούργησαν ψηφιακά και είναι χαρούμενα που συμμετέχουν στην Ψηφιακή αυτή γιορτή.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Τελάκη Σοφία: Εκπαιδευτικός του τμήματος Ε3
Νίκος Χουρδάκης – Εκπαιδευτικός Τ.Π.Ε.


Μαθητές/τριες τμήματος Ε3:

Αστρινάκης   Γιώργος
Βασιλειάδη  Σταματία
Βορδοναράκη Έλενα
Βοσκάκης Κων/νος
Καλησπεράκη Εμμανουέλα
Κανταλή Εύα
Κεφαλογιάννης Νικηφόρος
Κούτσιος Θεόδωρος
Λουκάκη Μιχαέλα
Μουτάφης Μάνος
Παναγιωτάκη Ιωάννα
Παπυράκης Μανώλης
Πελεκανάκη Ελένη
Πιτσώνης Δημήτρης
Σταματάκη Μαρία
Σφακιανάκης Μιχάλης
Σωμαράκη- Γιανναδάκη Μαρία
Φραγκάκη Μαριάννα
Χουρδάκης Γεώργιος