Το νέκταρ και το μέλι.
Το νέκταρ είναι ένα ζαχαρούχο υγρό που εκκρίνουν τα άνθη στο βάθος του άξονα. Οι μέλισσες το γλύφουν με τη γλώσσα τους, το μαζεύουν μέσα στον πρόλοβο τους, το μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου άλλες μέλισσες το παίρνουν και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες. Εκεί με την ζέστη και με το φτερούγισμα τον μελισσών χάνει την περισσή του υγρασία και με ένζυμα από το στομάχι τον μελισσών γίνεται μέλι.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, τη δεξτρόζη και τη λεβουλόζη καθώς και μεταλλικά άλατα, φυσικά χρωστικά υλικά, ένζυμα, βιταμίνες και κόκκους γύρης.Το μέλι εκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα.
Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη.
Στα παιδιά βοηθά στην οστεοποίηση και σε εξωτερική χρήση έχει αντιβακτιριακές ιδιότητες .
Το κερί
Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κυρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της. Από τους κυρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα το πιάνει με τα ποδιά της και το πηγαίνει στο στόμα τις και το αναπλάθει με τους σιαγώνες της. Η μέλισσα ξοδεύει 5 κιλά μέλι για να φτιάξει 1 κιλό κερί.
Για να χτίσουν κερήθρες οι κυροπλάστριες γεμίζουν το στομάχι τους με μέλι, κρεμιούνται από το ψηλότερο μέρος της κερήθρας, άλλες πιάνονται από τα πίσω ποδιά τον προηγούμενων μελισσών κ.ο.κ…, έτσι κάθονται επί 24 ώρες ακίνητες.
Η γύρη
Είναι η ανθόσκονη που βγαίνει από τους στήμονες τον λουλουδιών.
Από εκεί την μαζεύουν οι μέλισσες με τα πόδια τους και την μεταφέρουν στην κυψέλη τους, μέσα σε ένα είδους καλαθιού που σχηματίζονται στην κλείδωση των δυο τελευταίων ποδιών τους. Η γύρη είναι απαραίτητη τροφή για της μέλισσες εξίσου σημαντική με το μέλι. Χωρίς γύρη σταματά να γεννά η βασίλισσα. Η τροφική αξία της γύρης για τη μέλισσα είναι ότι το τυρί, το κρέας και τα αυγά για τον άνθρωπο. Το χρώμα είναι συνήθως κίτρινο, κόκκινο και άλλες αποχρώσεις του κόκκινου ή του κίτρινου
Η πρόπολη
Είναι ένα υλικό που αποτελείται από γόμες και ρετσίνια και τη μαζεύουν από τα μάτια ορισμένων δασικών δέντρων όπως οι λευκές, οι ιτιές, οι καστανιές, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, τα έλατα και τις τούγιες.
Την χρησιμοποιούν για να σκεπάζουν κάθε χαραμάδα, τρυπά ή κοιλότητα μέσα στην κυψέλη ,να κάνουν την κυψέλη αδιάβροχη και να βαλσαμώσουν τα πτώματα σχετικά μεγάλων ζωών (σαύρες, ποντικοί, γυμνοσάλιαγκοι) που σκότωσαν αλλά δεν μπόρεσαν να τα πετάξουν έξω από την κυψέλη λόγο του βάρους τους.
Ο βασιλικός πολτός
Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τους υποφαριγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών και είναι το γάλα με το οποίο οι παραμάνες μέλισσες τρέφουν τις προνύμφες μέχρι να σφραγιστεί το κελί τους. Οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες, τοποθετημένες στα βασιλοκύτταρα τρέφονται με άφθονο βασιλικό πολτό και αυτό της προσφέρει μακροζωία.
Με βασιλικό πολτό τρέφεται η βασίλισσα σε όλη τη ζωή της και ζει 4-5 χρόνια.
Οι μέλισσες οι οποίες προέρχονται από το ίδιο αυγό με αυτό των βασιλισσών έχουν όμως διαφορετική διατροφή ( νερό-γύρη-μέλι) ζουν από 20 ημέρες ως 3 μήνες.
Το γεγονός αυτό αλλά και πειράματα σε άλλα έντομα που έδειξαν τον πολλαπλασιασμό της ζωής τους με διατροφή βασιλικού πολτού έκανε τους επιστήμονες να σκεφθούν ότι θα ήταν εξίσου ευεργετικός και στον άνθρωπο.
Η ημερήσια δόση για τον άνθρωπο είναι από 0,050 έως 0,100 του γραμμάριου.